Rehberlik Faaliyetlerimiz

Rehberlik Faaliyetlerimiz "MOTİVASYON"

“Hayat her ne kadar zor görünse de, yapabileceğimiz ve başarabileceğimiz bir şey mutlaka vardır.”

Stephen Hawking

Motivasyon, bireyi belirli bir amaç için harekete geçiren güç olarak tanımlanabilmektedir. Daha önce bu konu hakkında bilgilendirmelerde bulunmuştuk. Bu içerikte ise veliler ve öğretmenlerimize tavsiyelerde bulunarak öğrencilerin motivasyonunu arttırmada etkili olabilecek yollar hakkında bahsedeceğiz. Öğrencilerimizin belirli bir amacı gerçekleştirebilmesi ve bu doğrultuda hareket ederek kendilerini geliştirebilmelerinde biz öğretmen ve velilere sorumluluklar düşmektedir.

Biz öğretmenler ve veliler öğrencilerin motivasyonunu sağlamada hangi yolları kullanmalıyız?

Öğrencilerin başarılarını fark edip takdir etmek, olumlu geribildirimde bulunmak onların motivasyonunu artırır. Bu, sınıf içinde veya evde gerçekleşebilir. Örneğin, öğrenci bir proje tamamladığında veya bir konuyu başarıyla anladığında, onları tebrik ederek ve başarılarını vurgulayarak olumlu geri bildirim sağlayabilirsiniz. Destekleyici bir ortam, öğrencilerin kendilerini güvende hissetmelerini ve öğrenmeye istekli olmalarını sağlar. Bu, öğretmenlerin ve velilerin öğrencilere karşı anlayışlı ve destekleyici olmalarını gerektirir. Çocukla olumlu bir iletişim kurulmalı, onlara cesaret verilmeli, güçlü yönleri vurgulanarak başarıları takdir edilmeli. Olumsuz durumlarda bile yapıcı bir yaklaşım benimsenmeli.

Öğrencilerin kısa ve uzun vadeli hedefler koymaları ve bu hedeflere ulaşmak için plan yapmaları önemlidir. Veliler ve öğretmenler, öğrencilerle birlikte bu hedefleri belirleyebilir ve onlara nasıl ulaşacaklarını öğretebilirler. Bu doğrultuda öğrencinin gelişimi için planlamalar yapılabilir.

Beş parmağın beşi bir mi? Çoğumuzun cevabı hayır olacaktır. Tıpkı beş parmağımızın bir olmadığı gibi her öğrencinin de farklı ilgi alanları vardır. Öğrencilerin ilgi duydukları konuları derslere entegre etmek ve bu konuları vurgulamak onların motivasyonunu artırabilir. Çocuğunuzun ilgi alanlarına değer verin ve onları destekleyin. Onların başarılarını kutlayın ve zorluklarla karşılaştıklarında yanlarında olduğunuzu hissettirin. Öğretmenler de öğrencilerin ilgi alanları doğrultusunda derslere aktif olarak katılmaları yani derslerde öğrencilerin aktif şekilde katılımlarının sağlanması da öğrencilerin motivasyonunu arttırabilir.

02.05.2024 20