OKULUMUZ REHBERLİK HİZMETLERİ ÇALIŞMALARINDAN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

OKULUMUZ REHBERLİK HİZMETLERİ ÇALIŞMALARINDAN TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Günümüzde teknolojinin kullanım alanı oldukça yaygınlaşmış durumdadır. Okulda, evde ve iş yeri gibi pek çok alanda teknoloji kullanılmaktadır. Teknolojinin bu kadar yaygın kullanımı sonucu bazen bilinçsiz bir şekilde kullanıma da sebep olmaktadır. Hadi birlikte teknoloji bağımlılığı hakkında bilgi sahibi olalım.    

   Teknoloji bağımlılığı, bireylerin sürekli olarak teknolojik cihazlara, internete veya dijital aktivitelere aşırı bir şekilde bağımlı hale gelmesini ifade eder. Yaşanan bu durum, sosyal hayatımızı, iş verimliliğini ve genel yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için de teknolojinin dengeli kullanımı önemlidir. 

Bizler teknoloji bağımlılığı belirtileri nelerdir?

•Teknoloji bağımlılığı olan kişiler, sürekli olarak telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazları kullanma isteği duyarlar. Bu, genellikle günlük aktiviteleri aksatır.

•Teknoloji bağımlılığı, gerçek dünyadaki sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Yüz yüze iletişimde zorluk yaşama, arkadaşlar ve aile ile zaman geçirmede azalma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

•Bağımlılık düzeyi yüksek olan kişiler, sürekli olarak internet bağlantısına ihtiyaç duyarlar. İnternet bağlantısı olmadığında huzursuzluk, endişe veya rahatsızlık hissedebilirler.

•Teknoloji bağımlılığı, bireyin gerçek dünyadaki aktivitelerden uzaklaşmasına neden olabilir. Örneğin, kitap okuma, spor yapma gibi aktiviteler azalabilir.

•Sürekli ekran karşısında olmak, uykusuzluğa ve fiziksel sağlık sorunlarına neden olabilir. Ekran zamanının düzensiz ve fazla olması, genel sağlığı olumsuz etkileyebilir.

     Bu belirtileri gözlemleyerek, teknoloji kullanımınızı sınırlamaya çalışabilir ve dengeyi sağlamak için çeşitli stratejiler geliştirebilirsiniz. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa okulumuz rehberlik servisinden yardım isteyebilirsin.

Teknoloji bağımlılığı bizlere ne gibi zararları vardır?

Sosyal Yalnızlık: Aşırı teknoloji kullanımı gerçek dünya sosyal etkileşimlerini azaltabilir, bu da sosyal yalnızlığa neden olabilir.

Fizyolojik Sorunlar: Uzun süreli bilgisayar veya telefon kullanımı, göz yorgunluğu, boyun ağrıları ve diğer fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dikkat Sorunları: Sürekli ekran karşısında olmak dikkat dağınıklığına ve konsantrasyon sorunlarına sebep olabilir.

Verimlilik Kaybı:  İş veya eğitimle ilgili faaliyetlerde aşırı teknoloji kullanımı, verimliliği düşürebilir.

Psikolojik sağlık sorunları: Teknoloji bağımlılığı, depresyon, kaygı ve diğer mental sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir.

Kendimizi bu olumsuz durumları yaşamaktan nasıl koruruz? 

Bunun için yapmamız gereken şeylerden ilki teknolojiyi bilinçli kullanmaktır. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve gereksiz zaman kaybını önlemek için belirli bir süreyle sınırlı kalın. Günlük olarak ekran sürelerini belirleyerek, bilgisayar, telefon veya tablet kullanımını sınırlayın. Belirli bir saatten sonra ekranlardan uzaklaşın. Süre sınırlamasının yanı sıra belli aralıklarla teknoloji detoksu yapın. Bir gün boyunca veya hafta sonları teknolojik cihazları kullanmamayı deneyin.

Dikkat etmemiz gereken bir diğer nokta ise sosyal ilişkilerimizi güçlendirmektir. Aile ve arkadaş çevremizle yüz yüze etkileşimlerde bulunmak hem bizi bağımlılıktan koruyacaktır hem de sosyal ihtiyaçlarımızı gidermemize olanak sağlayacaktır.  Bunun yanı sıra dışarıda spor yapmak, doğa yürüyüşleri gibi fiziksel aktivitelerle zaman geçirin. Bu, sadece bedensel sağlığınızı değil, aynı zamanda zihinsel sağlığınızı da olumlu yönde etkiler. Bu aktiviteler dışında ilginç ve sizi motive eden hobiler edinin. Bu, zamanınızı daha verimli kullanmanıza yardımcı olabilir.

20.12.2023 55

20-12-2023