OKULUMUZ REHBERLİK SERVİSİ ÇALIŞMALARIMIZDAN Olumlu ve Sağlıklı İletişim

İletişim, insanlar arasında fikirlerin, duyguların, bilgilerin ve düşüncelerin sözlü veya sözsüz yollarla aktarılması sürecidir. İletişim, insanların birbirleriyle etkileşimde bulunmalarını sağlar. İletişim, insan topluluklarının işleyişi için temel bir gerekliliktir ve kişisel, sosyal ve profesyonel yaşamlarımızın ayrılmaz bir parçasıdır.

Peki, hiç düşündünüz mü bizler neden iletişim kurmaya ihtiyaç duyarız?

Bilgi Paylaşımı: İletişim, bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlar. Bu, insanların öğrenmelerini, gelişmelerini ve toplum olarak ilerlemelerini destekler.

İlişkilerin Oluşturulması: İletişim, insanların birbirleriyle duygusal ve sosyal ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Aile, arkadaşlık, iş ilişkileri gibi pek çok ilişki, etkili iletişim üzerine kurulur.

Sorun Çözme: İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek, sorunları gidermek ve işbirliği yapmak için iletişim gereklidir. İyi iletişim becerileri, çatışmaların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Bilinçlendirme: İletişim, insanları bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak için kullanılır. Reklam, kamu hizmeti duyuruları ve eğitim, bu tür bir iletişimin örnekleridir.

Toplumsal İşlev: İletişim, toplumların düzenli işleyişini sürdürmek için gerekli bir araçtır. Haberler, politika, ekonomi gibi toplumsal konular hakkında bilgi alışverişi, demokratik süreçlerin yürütülmesini sağlar.

Duygusal İfade: İletişim, insanların duygusal ifadelerini paylaşmalarına ve empati kurmalarına olanak tanır. Bu, insanların psikolojik sağlıkları için önemlidir.

İşte yukarıda saydıklarımız iletişimin neden gerekli olduğunu bize açıklayan sebeplerden bir kısmı.

Günlük yaşamımızda iletişimle ilgili pek çok problem yaşarız. Peki, biz bu iletişim problemlerini en aza nasıl indiririz yani olumlu ve sağlıklı iletişim için neler yapmalıyız?

Empati kurma: Empati, karşınızdaki kişinin bakış açısını ve duygularını anlama yeteneğinizi ifade eder. Empati kurmak, insanların kendilerini anlaşılmış ve değerli hissetmelerine yardımcı olur. Empati kurmak için karşınızdaki kişiyi dinleyin ve onun bakış açısını anlamaya çalışın.

Dinleme becerileri: İyi bir dinleyici olmak, etkili iletişimin temelidir. Aktif dinleme becerileri kazanmak için konuşan kişiye odaklanın, göz teması kurun, başınızı sallayarak veya ufak teyitler vererek onu teşvik edin. Ayrıca, duyduklarınızı geri bildirimde bulunarak anladığınızı gösterin.

Açık ve net iletişim: Düşüncelerinizi ve duygularınızı açık ve net bir şekilde ifade etmek, anlaşılabilirlik ve güvenilirlik yaratır. Kullandığınız dilin basit ve anlaşılır olmasına dikkat edin.

Beden dilini kullanma: Beden diliniz, iletişiminizin bir parçasıdır. Doğru beden dili kullanarak, söylediklerinizle uyumlu bir mesaj iletebilirsiniz. Örneğin, gülümsemek, göz teması kurmak ve doğru jestleri kullanmak olumlu bir etki yaratabilir.

Olumsuz ifadelerden kaçınma: Eleştiri veya suçlama yerine olumlu bir dil kullanmaya çalışın. Örneğin, "Sen bu işi iyi yapmıyorsun" yerine "Bu işi daha iyi nasıl yapabiliriz?" şeklinde bir yaklaşım benimsemek, olumlu bir etkileşim sağlayabilir.

Soru sorma: Karşınızdaki kişinin düşüncelerini ve duygularını anlamak için açık uçlu sorular sorun. Bu, daha derin ve anlamlı bir iletişim sağlar.

İletişim engellerini aşma: İletişim engelleri, önyargılar, öfke veya yanlış anlamalar gibi şeyler olabilir. Bu engelleri tanımak ve aşmak için sabır ve anlayış göstermeye çalışın.

Takdir etme: İnsanların çabalarını veya katkılarını takdir etmek, ilişkilerinizi güçlendirebilir. Basit bir teşekkür veya olumlu geri bildirim vermek önemlidir.

Özür dileme: Hata yaptığınızda veya yanlış anlaşıldığınızda özür dilemek, ilişkileri onarmada yardımcı olabilir. Özür dilemek, dürüstlük ve saygıyı yansıtır.

Zaman yönetimi: İletişim sırasında zamanı etkili bir şekilde kullanmak da önemlidir. Gereksiz ayrıntılara sapmadan ana noktalara odaklanmaya çalışın.

30.10.2023 70

30-10-202330-10-2023