Psikolojik Sağlamlığınızı Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Psikolojik Sağlamlığınızı Geliştirmek İçin Neler Yapabiliriz?

“Genç bir ağaç yaralandığında o yaranın etrafında dolaşarak büyür. 

Ağaç büyümeyi sürdürürken söz konusu yara ağacın gövdesine oranla nispeten küçülür. 

Uzayan dallar ve büyüyen gövde yaralanma ve engellerin zamanla üstesinden gelindiğini bize anlatır. 

Ağacın geçmişin çevresinden dönüp dolaşarak büyüme biçimi,

 onun o eşsiz karakterine katkıda bulunur .”

Prof. Dr. Peter Levine

Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla baş edebilme, uyum sağlayabilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.

Psikolojik sağlamlık geliştirilebilir mi ?

Bilimsel araştırmalar psikolojik sağlamlığın insana özgü bazı özellik ve becerilerle ilişkili olduğunu ve bu özelliklerin geliştirilebilir olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Psikolojik sağlamlık sadece yaşamaya devam edebilmek değil, zorluklara uyum sağlayarak, gelişerek, zihinsel ve ruhsal olarak büyüyerek zorluklardan öğrenebilme kapasiteleriyle ilgilidir. Stres hayatımızda kaçınılmazdır. Stresle başa çıkabilmek için psikolojik sağlamlığımızı güçlendirmemiz gerekmektedir. 

Psikolojik Sağlamlığı Güçlü bireylerin özellikleri: 

•Kendi kaynaklarının neler olduğunun ve yapabileceklerinin farkındadırlar. 

•Problem çözme yetenekleri gelişmiştir. 

•Yaşam amaçları gerçekçidir.

•Hayatla bağlantılıdırlar.

•Duygularının farkında olup onları ifade ederler. Duygularını kontrol edebilirler ve düzenleyebilirler.

•Kendilerini oldukları gibi kabul ederler. 

•Değiştiremeyecekleri şeyleri kabullendikleri ve onların olumlu yanlarını görmeye çalışırlar.

 

 

 

Psikolojik sağlamlığınızı geliştirmek için Neler Yapabiliriz?

1.  Becerilerinizi gözden geçirin: Yaşadığınız olayların her biri size ne gibi beceriler öğretti. “Bu bana ne öğretti? Bu olayda hangi kapasitelerim gelişti?” sorusunu kendinize yöneltin.

2.  Deneyimlerinizi zenginleştirin: Yaşamınıza farklılıklar katın, kendinize farklı beceriler ekleyebilmek için girişimlerde bulunun.

3.  Bağlantı halinde kalın, bağ kurun: Bağ kurmak zorlayıcı yaşam olaylarıyla baş edebilmenizde size yalnız olmadığınızı, her şeye rağmen yanınızda size inanan, sizi değerli bulan insanların var olduğu gerçeğini hatırlatır. Duygularınızı gören, sizi anlayan ve destekleyebilen insanlarla bağlarınızı geliştirin. Sosyal ilişkilerinize katkı sağlayan dostlarınızla ilişkilerinizi güçlendirin. Ortak amaçlar taşıdığınız gruplara ve topluluklara katılın.

4.  Beden sağlığınızla ilgilenin: Bedeninize bakın koruyun güçlendirin.   

5.  Maneviyatınızı güçlendirin: Manevi olarak size kendinizi daha iyi hissettirecek rutinler, aktiviteler belirleyin. Dua, meditasyon, yoga gibi etkinliklere katılın. İhtiyaç sahibi insanlar için manevi sosyal sorumluluk organizasyonlarına destek olun.

6.  Mükemmeliyetçi olmayı bırakın: En iyisini değil, yapabileceğinizin en iyisini yakmaya çabalayın. i

7.  Yaşam amacınızı oluşturun:  Yapmak istediklerinize küçük adımlardan başlayın. Ulaşılmaz gibi görünen o büyük hedefler yerine “Bugün başarabileceğim, gitmek istediğim yere beni ulaştıracak ne yapabilirim?” sorusu üzerinde çalışın.

8.  Yaşadığınız zorlayıcı duygularda duyguya kendinizi kaptırmak yerine duygunuzu kabul edin ve bir an önce, “Neye ihtiyacım var? Ne gibi çözüm yolları bulabilirim?” vb. sorularla çözüm odaklı olmayı seçin.

9. Değişime direnmeyin, eşlik etmeyi seçin: Değişim hayatın bir parçasıdır, direnmeyi değil kendinizde düzenlemeler yaparak değişimi anlamak kendi becerilerinizi geliştirmek için emek verin. Her durumda umut ve iyimserliği elden bırakmayın.

10. Yardım alın: Bazen bazı zorlu yaşam olayları karşısında kendimizi yetersiz hissedebilir. Bu gibi durumlarda okul rehberlik servisinden yardım alabilirsiniz.

16.10.2023 68

16-10-2023