Rehberlik Çalışmalarımız - HEDEF BELİRLEMEDE EBEVEYNLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

Rehberlik Çalışmalarımız - HEDEF BELİRLEMEDE EBEVEYNLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN NOKTALAR

Hedef belirleme kişilerin yaşamında anlam ve amaç bulmasına, kişisel ve profesyonel gelişimini planlamasına, motivasyonunu arttırmasına ve başarıları daha etkili ve verimli bir şekilde yönlendirmesine olanak tanır. Hedef belirleme bu kadar hayatımızda etkili bir konumdaysa biz ebeveynler çocuklarımızın bu sürçe daha etkili bir şekilde geçirmesi için neler yapmalıyız?

   İlk adım çocuğun ilgi ve yeteneklerini göz önüne almaktır. Sizler ebeveyn olarak çocuğunuzun neleri yapmaktan hoşlandığını ve doğal yeteneklerinin neler olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bunu gözlemleyebilmek için çocuklarınızı çeşitli etkinliklere yönlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini gözlemleyerek de hedef belirlemesine yardımcı olabilirsiniz. Hedefler zaman içinde değişebilir. Çünkü çocukların ilgi alanları değişebilir. Ebeveynler hedeflerin esnek olduğunu çocuklarının anlamalarına yardımcı olmalıdır.

   Çocuğunuzun hedef belirlemesine yardımcı olabileceğimiz diğer bir nokta ise çocuklarınıza kendi hedeflerini belirleme ve bu hedeflere ulaşma konusunda sorumluluk kazandırmaktır. Bu sorumluluk duygusu çocuğunuzda bağımsız düşünme yeteneğini de geliştirebilir. Sorumluluk vermeden önce çocukların gerçi hedefler belirleyebilmesi için ebeveynler çocukların başarılarına olumlu geri bildirimlerde bulunmalıdır bu durum çocuğun öz saygısını güçlendirir ve çocuğun sorumluluk almasını kolaylaştırabilir. 

   Ebeveynler çocukların hedeflerine duydukları ilgiyi göstermeli ve onları bu hedeflere ulaşmaları için desteklemelidir. İyi bir iletişim çocuğun ihtiyaçlarını ve düşüncelerini anlamaya yardımcı olabilir. 

   Peki ebeveynler, çocukların hedef belirleme sürecinde hangi unsurlara dikkat etmelidir?

Zaman Yönetimi: Çocuklar, hedeflerine ulaşmak için etkili zaman yönetimi becerilerini geliştirmelidir. Ebeveynler, çocuklarına bu konuda rehberlik ederek zamanlarını nasıl organize edebileceklerini öğretebilir.

Stres Yönetimi: Hedef belirleme sürecinde ortaya çıkabilecek stresle başa çıkma becerileri önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına stresle başa çıkma stratejileri öğretebilir ve destekleyici bir ortam sağlayabilir.

Sosyal Beceriler: Çocuklar, hedeflerine ulaşmak için işbirliği yapma ve iletişim kurma becerilerini geliştirmelidir. Ebeveynler, sosyal yetenekleri desteklemek ve çocuklarına grup içinde nasıl etkili olacaklarını öğretebilir.

Kendi Sorumluluğunu Üstlenme: Çocuklar, hedeflerine ulaşma sürecinde kendi sorumluluklarını üstlenmeyi öğrenmelidir. Ebeveynler, çocuklarına kendi kararlarını alarak ve bu kararların sonuçlarına katlanarak sorumluluk duygusunu geliştirmelerine yardımcı olabilir.

İyimser Bir Bakış Açısı: Pozitif bir zihinsel tutum, hedeflere ulaşma sürecinde önemlidir. Ebeveynler, çocuklarına zorlukları aşma ve olumlu bir bakış açısıyla problem çözme konusunda rehberlik edebilir.

Mevcut Kaynakların Kullanımı:  Çocuklar, hedeflerine ulaşmak için mevcut kaynakları etkili bir şekilde kullanmayı öğrenmelidir. Ebeveynler, çocuklarının ihtiyaçlarına uygun kaynakları bulmalarına yardımcı olabilir. 

 

     Yukarıda bahsettiğimi bu unsurlar yalnız çocukların hedef belirleme sürecini değil aynı zamanda genel gelişimlerini desteklemeye yönelik önemli faktörlerdir. 

    Hedef belirleme süreci kolay bir süreç olmayacak elbette ama sizler ebeveynler olarak bu süreçte çocuğunuzun yanında olarak onlara gerekli desteği verebilirsiniz. Bu süreçte yetersiz kaldığınızı düşünüyorsanız okul rehberlik servisinden yardım alabilirsiniz.

08.01.2024 52

08-01-2024