Rehberlik Çalışmalarımız - MOTİVASYON

Rehberlik Çalışmalarımız - MOTİVASYON

23.02.2024 tarihinde okulumuz özel hedeflerinden olan "MOTİVASYON" konulu seminer Okulumuz Psikolojik Danışmanı/Rehber öğretmeni Hilal Tem tarafından gerçekleştirilmiştir. Düzenlenen seminerde kelebek kucaklaması etkinliği ve imajinasyon çalışması öğrencilerle birlikte uygulanmıştır.

Stephen Hawking

“Onu anlatabilmek için yoğun çaba sarf etmek gerekli. Eğer O bir filmse, ben size sadece fragmanından bahsedeceğim.

1942 İngiltere doğumlu Hawking, 21 yaşında ALS hastalığına yakalanır. Bu hastalık teşhisi konulduğunda genç adamın tek bir sorusu vardır.: “Peki bu hasatlık zihinsel faaliyetlerimi engelleyecek mi?”

Bu hastalıktan dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan Hawking, 1960 yılında koyulan teşhisin ardından 1985 yılında ise sesini kaybetti.

Bu yüzyılın Einstein’dan sonra en parlak teorik fizikçi olan Hawking, küçüklüğünde matematikle ilgilenmesine rağmen Oxford’da matematik bölümü olmadığı için Fizik okur. Bu hayatını değiştirecek adımdır.

Daha sonra fizikle ilgili bölümler bitiren ve asistanlıklar yapan Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı.”

 

     Günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz ve çoğumuzun da sıklıkla kullandığı bir kavramdır motivasyon. 

Peki nedir bu motivasyon? 

     Motivasyon, bireyin davranışlarını etkileyen, harekete geçiren ve belirli hedeflere yönelmesini sağlayan içsel veya dışsal faktörlerin toplamıdır. Motivasyon, insanların belirli bir amaç için çaba göstermelerini sağlamakla birlikte, hedeflerine odaklanmalarını ve zorluklarla başa çıkmalarını da sağlamaktadır.

Motivasyon neden bizim için önemlidir? 

   Motivasyonun günlük hayatımızda yeri ve önemi oldukça fazla olmakla birlikte önemini daha da arttıran birkaç nedenden bahsetmek bizler için yararlı olacaktır. 

•Motivasyon Performansı Artırır: Motive olan bireyler, daha yüksek bir performans sergilerler. İş yerinde veya okulda motive çalışanlar, daha verimli çalışır ve daha yaratıcı çözümler bulabilirler. Bu durum da var olan potansiyelin kullanılmasını kolaylaştırmaktadır.

•Motivasyon Hedeflere Ulaşmayı Kolaylaştırır: Motive olan bireyler, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için daha fazla çaba gösterirler. Motivasyon, kişinin hedeflerine odaklanmasını ve onları gerçekleştirmek için gereken adımları atmalarını sağlar.

•Motivasyon Memnuniyeti Artırır: Motive olan bireyler, işlerinden ve yaşamlarından daha fazla memnun olma eğilimindedirler. Başarı hissi ve kişisel tatmin, motivasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar.

•Motivasyon Dayanıklılığı Artırır: Motive olan bireyler, zorluklarla daha iyi başa çıkarlar ve pes etmek yerine engelleri aşma konusunda daha kararlıdırlar. Bu da onların daha dirençli olmalarını sağlar.

Motivasyonun içsel ve dışsal kaynakları nelerdir?

     İçsel Motivasyon: İçsel motivasyon, kişinin içsel değerleri, tutkuları, ilgileri ve kişisel hedefleri tarafından yönlendirilir. Başarıya duyulan tutku, özgüven, kişisel gelişim isteği gibi içsel faktörler motivasyonu tetikler.

    Dışsal Motivasyon: Dışsal motivasyon, çevresel faktörler tarafından sağlanan ödüller, cezalar, teşvikler veya beklentiler tarafından etkilenir. Örneğin, maddi ödüller, tanıma ve takdir, terfi olanakları gibi dışsal faktörler motivasyonu artırabilir.

     Peki, bizler nasıl motivasyonumuzu arttırabiliriz?

Hedef Koymak: Örneğin ders çalışmanın sana neler getireceğini bilir ve netleştirirsen dersin başına geçmen kolaylaşır.

Plan Yapmak: Hedefin belli olunca o hedefe ulaşmak için belirli bir programın da olmalı. Bu sana özel, senin hazırladığın bir sistem olmalı.

Bahaneleri bırak: Buraya kadar gelmişsen olumlu yaptığın, başarını destekleyen etmenler var demektir. Bu etmenleri bul ve yola devam et. 

Özgüvenli ol: Her birimizin parmak izi bile farklıyken iç dünyalarımızın aynı olmasını beklemek mümkün olmaz. Sen kendinden sorumlusun, diğer insanlar sana fikir verebilir fakat senin kapasiten sana özeldir.

01.03.2024 44

01-03-202401-03-202401-03-2024