Rehberlik Çalışmalarımız - SINIR KOYMA

Rehberlik Çalışmalarımız - SINIR KOYMA

SINIR KOYMA

     Sınır koymak, bir şeyin veya bir durumun belirli bir yerde sona erdiğini veya belirli bir sınıra ulaşmasını ifade eder. Bu, genellikle bir nesnenin, bir kavramın veya bir davranışın sınırlarını çizmek, belirlemek anlamına gelir. Bu sınırlar genellikle kişisel alan, zaman veya duygusal konuları içerebilmekte olup sağlıklı iletişim ve ilişkilerimiz için gereklidir.  

    Peki sınırlar hangi alanlarda ortaya çıkar hiç düşündünüz mü?  Gelin birlikte sınır türleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Fiziksel Sınırlar: Bedensel alanı ifade eder. Kişisel alan, dokunma veya fiziksel temas gibi konuları içerir.

Duygusal Sınırlar: Kişinin duygusal ihtiyaçlarını ve sınırlarını ifade eder. Başkalarının hislerini anlamak ve kendi hislerini korumak arasında bir denge kurmayı içerir.

Zaman Sınırı: Kişisel zamanın nasıl kullanılacağını belirler. İş, aile, arkadaşlar ve kendine ayrılan zaman arasında denge sağlamayı içerir.

Sosyal Sınırlar: Sosyal etkileşimlerde nasıl davranılması gerektiğini belirler. Sosyal normlara uygun davranmak ve kişisel değerlere saygı göstermek önemlidir.

Maddi Sınırlar: Finansal durum ve kaynakların kullanımını belirler. Başkalarından maddi yardım istemek veya maddi sınırları açıklamak gibi konuları içerir.

Kişisel Sınırlar: Bireyin kendi değerleri, inançları ve öncelikleri çerçevesinde belirlenen sınırları ifade eder.

   Göründüğü gibi sınır dediğimiz kavram tek bir alanla sınırlı kalmayıp hayatımızda pek çok alanda ortaya çıkabilen bir kavramdır. Hayatımızın çeşitli alanlarında yer alması aslında sınır koymanın önemini bize göstermektedir. Neden önemlidir bu sınır koyma bize hangi alanlarda yardımcı olur?

•Sınırların belirlenmesi, kişisel haklarınızı ve değerlerinizi korumanıza yardımcı olur. 

•Sınırlar, duygusal sağlığınızı korumanın anahtarlarından biridir. Kendinize aşırı yüklenmek veya sürekli stres altında olmak yerine, duygusal sınırlarınızı belirlemek iç huzuru sürdürmeniz sağlar.

•Sınırlar, sağlıklı ve sürdürülebilir yapılar oluşturur. Hem kişisel hem de profesyonel ilişkilerde, karşılıklı saygı ve anlayışın korunması için sınırların net bir şekilde iletilmesi önemlidir.

•Sınırlar koymanız, zamanınızı ve enerjinizi daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olur. Okul-İş ve özel yaşam arasında denge sağlamanıza, gereksiz taleplerle zaman kaybetmemenize yardımcı olur.

•Sınırlar, öz saygınızı arttırır. Kendinize değer verdiğinizi ve kendi ihtiyaçlarınızı önemsediğinizi gösterir.

•Sınırların belirlenmesi, potansiyel istismarı veya kötü niyet artışının engellenmesine yardımcı olur. Sizin için zararlı olabilecek durumların önüne geçmenizi sağlar. Sınırlar iyi belirlendiğinde gereksiz işlere veya insanlara enerji harcamaktan kaçınırsınız. Bu da daha fazla odaklanmanızı ve yaratıcı olmanızı sağlar.

•Sınırlar oluşturmak, kendi kendinize bakımın bir parçasıdır. Ekonomik, duygusal ve zihinsel kapasitelere zaman ayırmanızı sağlar.

•Sınırlarınızı belirlerken, kendi değerlerinizi ve ihtiyaçlarınızı daha iyi anlarsınız. Bu da kişisel gelişiminize katkı sağlar.

•Sınırlar yardım etme isteğinizi sınırlamaz; tükenmişlikten koruyan sağlıklı bir dengeyi sürdürmenizi sağlar.

NASIL SINIR KOYARIZ?

    Yapmamız gereken öncelikli adımlardan biri kendi ihtiyaçlarımızı tanımaktır. Ne istediğimizi ve neye ihtiyacımız olduğunu belirlemek sınırlarımızı daha etkili bir şekilde belirlememize yardımcı olur. Bunun yanı sıra kendi değerlerimizi belirlemek de sınırlarımızı oluşturmamızda rehber olabilir. Değerlerimiz diğer insanlarla etkileşimimizde hangi konuların bizim için önemli olduğunu belirlememizde yardımcı olur. 

   Sınırlarımızı belirlerken başkalarına karşı sınırlarımızı belirlerken net ve dürüst olmak, gerektiğinde hayır diyebilmek de sınırlarımızı koymamızda oldukça önemlidir. Hayır diyebilmek başkalarının bizim sınırlarımızı aşmasına izin vermemek anlamına da gelmektedir. Başkalarını memnun etmek adına sınırlarımızdan ödün vermek uzun vadede stres ve rahatsızlık yaratabilir. Başkalarının sınırlarınızı nasıl etkilediğini anlamak da oldukça önemli bir konudur. Sınırlarınıza saygı göstermeyen durumlarda nasıl tepki vereceğinizi düşünmek bu konuda nasıl davranacağınız konusunda sizlere yardımcı olabilir. 

 

EBEVEYNLERE TAVSİYELER

    Değişimin çok hızlı olduğu bu dönemde çocuklarımız bir yandan bağımsızlık ararken diğer yandan sınırlara ihtiyaç duymaktadır. Bu değişim sürecinde ebeveyne düşen çocuğu anlamak, fikirlerini önemsemek ve kendini güvende hissedeceği sınırları oluşturmaktır. Bu değişim sürecinde ihtiyaç duyulması halinde sınırlar yeniden inşa edilebilir.

Sınır koyarken dikkat edilmesi gerekeler: 

•Sınırlar net ve anlaşılır şekilde ifade edilmelidir. 

•Sınırlar tutarlı bir şekilde uygulanmalıdır. 

•Sınırlar gelişim sürecini destekleyici olmalıdır. 

•Gereksiz güç mücadelesine girilmemelidir. 

•Kuralların ihlal edilmesi durumunda olası sonuçlar çocukla paylaşılmalıdır. 

•Kuralları oluştururken çocuğu da sürece dahil ederek ortak bir anlayış oluşturulmalıdır.

28.12.2023 93

28-12-2023